Új Intel Atom csipek és platformok ultravékony netbook-okhoz

Milkovits Gábor, 2010. június 2. 07:35

Az Intel új Oak Trail és Canoe Lake Atom CPU-ra épülő platformjai az eddiginél hosszabb akku-idejű, illetve még vékonyabb netbookok és tablet PC-k gyártását teszik lehetővé.

Az Intel által a tajvani Computex kiállításon bemutatott Oak Trail Atom lapkák a gyártó szerint 50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek, mint a mostani Atom CPU-k. A várhatóan 2011-ben forgalomba kerülő processzorokról egyelőre nem kerültek napvilágra technikai részletek, mindenesetre energiatakarékosságukkal végre méltó ellenfelei lehetnek a mobileszközökben népszerű ARM csipeknek. A másik Intel Atom újdonság az egyelőre szintén kissé rejtélyes Canoe Lake platform, amellyel a vállalat arra tör, hogy a jelenleginél akár kétszer vékonyabb készülékeket lehessen velük működtetni. A kiállításon az Intel be is mutatott egy netbook prototípust, amely csupán 14 milliméter vastag. A Canoe Lake egy- és kétmagos Pine Trail CPU-kra épül.

A fentiek mellett látható volt még a Computex-en az új 1,66 GHz-es Atom N455 és az 1,83 GHz-es N475 netbook-CPU is, amelyek egyaránt támogatják a DDR3 memória használatát. A kisteljesítményű asztali rendszerekhez a kétmagos Atom D525-öt és az egymagos D425-öt mutatta be az Intel, amelyek június 21-étől kerülnek majd először forgalomba.