Hivatalos AddOn lett a Firefox Sync

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 2. 14:02

A Mozilla hivatalosan is AddOn rangra emelte az eddig még csupán kísérleti fázisban lévő, tavaly Weave Sync néven bemutatkozó adatszinkronizációs bővítményt.

A fejlesztési stádiumból kilépő eszköz nagykorúvá válása alkalmából új nevet is kapott, mostantól Firefox Sync-ként lesz az elérhető. Az 1.3-as verziószámú PlugIn már egy stabil változat, melynek segítségével bármely számítógépre otthoni böngészőkörnyezetet varázsolhatnak az internetezők. A szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók bárhol a világon az otthon vagy a munkahelyen megszokott böngészőkörnyezetről csatlakozhatnak a világhálóra, a bővítmény pillanatok alatt testre szabja az éppen futtatott Firefoxot. A kiegészítő nem csupán az asztali számítógépre telepíthető tűzrókával, hanem a Fennec mobilböngészővel is kompatibilis, így akár útközben is lehívhatják a felhasználók az elmentett beállításokat. A fejlesztők nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra is, a regisztrált tagok csakis egyedi azonosítójukkal és jelszavukkal tudják lehívni saját metaadataikat. A szoftver a könyvjelzőktől a jelszavakig mindent megjegyez megkönnyítvén így a sokat utazó internetezők életét.
A szolgáltatás innovatív volta a felhőalapú adatkezelésben rejlik, ami azt jelenti, hogy az elmentett információkat egy központi szerver tárolja, amely a világ bármely részéről elérhető.
Olvasóink innen tölthetik le a kiegészítő bővítményt.