Jövőre érkeznek az AMD Fusion lapkák

Milkovits Gábor, 2010. június 3. 08:02

Az AMD végre bemutatta működés közben első Fusion integrált CPU/GPU csipjeit a tajvani Computex kiállításon, a forgalmazást pedig 2011 első felére ígéri.

Az új kategóriát teremtő, APU (accelerated processing unit) elnevezésű processzorok több CPU-, illetve grafikus magot, továbbá integrált DirectX11 támogatást, szupergyors busz csatlakozót és nagyteljesítményű integrált memóriát tartalmaznak. Az első, Ontario és Lotto nevű verziókat más-más területekre szánja a csipgyártó. A Lotto elsősorban a szokványos termékekbe kerülne, míg az energiatakarékos Ontario az ultra-hordozható eszközökben lehet képes optimális teljesítményre. A lapkák működését egy prototípus gépen lefuttatott, DirectX11 grafikát használó Aliens versus Predators demó videójáték bemutatásával demonstrálta Rick Bergman, az AMD alelnöke.

Bergman a közönség előtt kifejtette, hogy az új Fusion lapkák végre elhozhatják a teljes HD mozgóképes megjelenítést a netbook-ok és más, kisteljesítményű hordozható rendszerek világába. A csipek a cég ígérete szerint jövő év első felében kerülnek majd forgalomba, ami azért jelentős csúszás az AMD eredeti, 2009 végét célzó terveihez képest.