Flash az iPad-en a Smokescreen megoldásával

Milkovits Gábor, 2010. június 3. 08:14

A Smokescreen nevű cég egy olyan szoftverrel rukkolt elő, amely képes a Flash videók megjelenítésére az Apple iPad és iPhone készülékein az Adobe technológiája nélkül.

A 100 százalékig JavaScript-alaú program előbb letölti a Flash SWF fájlt, majd kitömöríti és megjeleníti a tartalmát. A megoldás meglehetősen lassú és, egyelőre legalábbis, csupán az egyszerűbb animációkat kezeli. Mégis jól jöhet az Apple számára, mivel ebbe a kategóriába tartoznak az internetes oldalakon elhelyezett Flash reklámok is, amelyek így az iPad-en és az iPhone-on is megjelenhetnek, és a cég ezáltal nem haragítja magára az online hirdetőket. A Smokescreen sikere nyilvánvalóan attól függ, mennyire birkózik majd meg a komolyabb Flash tartalmakkal a jövőben, az mindenesetre további előnye az Apple szempontjából, hogy JavaScript megoldás lévén, nem szükséges hozzá az Adobe technológiájának semmilyen jellegű felhasználása.

A hasonló programok nyilvánvalóan csak átmeneti megoldást jelentenek a Steve Jobs által Flash-mentesített készülékeken. Az Apple ugyanis a hírek szerint saját, interaktív web-animációs alkalmazást fejleszt, amelyről azonban egyelőre nem sokat lehet tudni.