Közel ötmillióan töltötték le a Skype-ot az iPhone-ra

Milkovits Gábor, 2010. június 3. 08:35

A Skype saját adatai szerint a vasárnapi premier után két nap alatt majdnem 5 millió felhasználó töltötte le iPhone készülékére a cég internet-telefonos szoftverének mobil 3G hálózatokon is működő változatát.

Az új mobil Skype vasárnap óta letölthető az iPhone-ra, és a fix mobil adat-tarifák melletti ingyenes telefonálás lehetőségével nyilván előnyös alternatívát jelent a mobilhálózaton való beszélgetésekkel szemben. Ez főleg a nemzetközi hívások esetében lehet igaz, amelyeknél a mobil roaming díjak igencsak borsosak világszerte. A Skype-tól évekig féltek a mobilszolgáltatók, mostanában azonban megtörni látszik a jég, így például az amerikai Verizon Wireless február végén bejelentette, hogy a korábbi adatszolgáltatási előfizetési díjak fejében Skype internet-telefonos szolgáltatást kínál régi és új ügyfeleinek. Mindezt úgy, hogy nem számol fel külön tarifát azon kívül, amit egyébként is fizetni kellene egyes Skype-konstrukciókért (pl. Skype-ról vezetékes- vagy mobilhálózatba történő hívások). A társaság döntésének hátterében egyértelműen az áll, hogy a mobilpiacon jelenleg dúló kiélezett versenyben minden eszközzel igyekeznek magukhoz csábítani az ügyfeleket.

Az ingyenesség azonban úgy tűnik, nem tart örökké, a Skype ugyanis nemrég bejelentette, hogy a jövő évtől fizetni kell majd a 3G hálózatokon bonyolított hívásokért, vagyis azok sem Skype-olhatnak majd ingyen a mobilhálózatokon, akiknek egyébként fix adatforgalmi előfizetésük van.