Magyarország leggyorsabb számítógépe a meteorológiai szolgálatnál

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 3. 17:55

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépét helyezték üzembe szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szervertermében, ezzel a veszélyjelzés válik gyorsabbá és pontosabbá.

Az IBM 190 millió forintos berendezése segíti a veszélyjelző meteorológusokat, hogy gyorsabb és pontosabb regionális riasztást tudjanak kiadni veszély esetén. Az OMSZ közlése szerint az elsődleges cél, hogy az eddigi 7 régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készüljön. A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását.

 Tölgyesi László, az OMSZ informatikai főosztályvezetője az MTI-nek kifejtette: a gépben 280 darab 4 magos, 2,67 Ghz-es Intel processzor működik, így összesen 1120 processzormaggal rendelkezik, memóriája 3,4 terabyte. Ennek segítségével 140 billió műveletet képes elvégezni másodpercenként. Ez több mint ezer modern asztali számítógép teljesítményének felel meg. Hozzátette: az a modellszámítás, amelyet a korábbi számítógép egy óráig végzett, ennek a gépnek csak 3-4 percig tart.

 Hasonló felépítésű IBM fürtözött szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az űrkutatásig. A NASA például Föld-megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével.