Ősszel jelenik meg Google Chrome operációs rendszer

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 3. 18:10

A Google ősszel tervezi a Windows-rivális ingyenes operációs rendszere, a Chrome bevezetését.

"Azon dolgozunk, hogy az új szoftver idén ősszel megjelenhessen" - mondta Sundar Pichai, a Google termékfejlesztési alelnöke a tajpeji CompuTex számítástechnikai vásáron. "A szoftver megjelenésének napján már több millió felhasználóval számolunk" - hangsúlyozta a szakember.

 Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég tavaly nyáron jelentette be, hogy felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel és egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert készít, amely a Chrome böngésző alapjaira épülve kifejezetten a webes alkalmazások futtatására lesz alkalmas.

 A Google adatai szerint a Chrome böngészőt több mint 70 millió ember használja világszerte. Elemzők szerint azonban az új, ingyenes rendszer népszerűsége egyáltalán nem garantált, ugyanis még mindig kérdéses, hogy a hardvergyártók tervezik-e a Chrome-alapú készülék bevezetését. A fejlesztők részére tavaly novemberben tették elérhetővé az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskódot.

 Az operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik. Az ilyen gépeket használók a felhőprogramozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz "a felhőben" tárolják majd.

 A szoftver megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy webes böngészőre, mint a Microsoft vagy az Apple hagyományosnak tekinthető operációs rendszereire. A Google tervei között pontosan az szerepel, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje. Ennek azonban az a hátránya, hogy a rendszer csak nagysebességű internet-kapcsolattal működik megfelelően.