EU: betilthatják a tagállamok az online szerencsejátékot

Milkovits Gábor, 2010. június 4. 07:20

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága (ECJ) úgy döntött, hogy a tagországok saját hatáskörükben betilthatják az internetes szerencsejátékot, mivel az ilyen határozatok nem sértik az áruk és szolgáltatások szabad mozgásáról szóló uniós törvényt.

Az egész jogi eljárás még 2008-ban indult, amikor a holland De Lotto non-profit játékszervező a brit Ladbrokes fogadóiroda betiltását kérte az országban, mivel a társaság nem rendelkezett működési engedéllyel Hollandiában. A helyi bíróság a De Lotto-nak adott igazat, mire a Ladbrokes a holland legfelsőbb bírósághoz fellebbezett, amely az Európai Unió Igazságügyi Bíróságától (ECJ) kért véleményt az ügyben. Nem sokkal ezt követően a világ legnagyobb online szerencsejáték-vállalkozása, a Betfair fordult egy holland bírósághoz, miután nem kapott működési engedélyt az országban. A felkért holland bíróság szintén az ECJ-hez továbbította az ügyet.

Az ECJ azzal indokolta mostani döntését, hogy ebben az esetben a fogyasztók védelme, a csalások kiküszöbölése, a káros szerencsejáték-szenvedély elősegítésének meggátolása, valamint a közrend megóvása előbbre való az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának biztosításánál. Közleményük szerint a fentiek fényében megengedhető, hogy a tagállamok saját hatáskörben akár monopolhelyzetbe is juttassanak egyes általuk elfogadott szerencsejáték-cégeket, anélkül, hogy az ilyen engedélyeket nyíltan pályáztatnák. A határozat Magyarország szempontjából is érdekes lehet, mivel megengedi, hogy az országban kizárólagos jogosultsága legyen az ilyen tevékenységekre az állami tulajdonú, és a költségvetésnek komoly bevételeket hozó Szerencsejáték Zrt-nek.