Nokia: mobilfeltöltés kerékpár-dinamóról

Milkovits Gábor, 2010. június 4. 07:40

A Nokia egy olyan mobiltöltő készüléket mutatott be, amelyet a bicikli dinamójához csatlakoztatva bárhol olcsón és környezetbarát módon lehet feltölteni a mobilkészülékeket.

Az ötlet nem a Nokiáé, hasonló megoldással már többen is előálltak világszerte. Említést érdemel közülük a Motorola 2007-es CES-en bemutatott készüléke, amely azonban valamiért nem terjedt el széles körben, de független társaságok is kínálnak ilyen kerékpáros mobiltöltőket egy ideje. Azonban az, hogy most a világ piacvezető mobilgyártója hozott forgalomba egy ilyen eszközt, nyilvánvalóan áttörést jelent. A Nokia elsősorban olyan fejlődő térségekbe szánja a töltőt, ahol nem mindenütt lehet egykönnyen vezetékes áramhoz jutni, mobilja azonban már ott is szinte mindenkinek van. A sikeres telefontöltéshez az szükséges, hogy a kerékpáros legalább 6 km/órás sebességgel haladjon, ugyanakkor 10 km/órával 10 perc tekeréssel 28 perc beszélgetési és 37 óra készenléti időt lehet nyerni egy átlagos mobiltelefonon. A töltő minden szabvány 2 mm-es jack töltőcsatlakozós mobillal használható. A készülékhez egy a telefont a kormányhoz vagy vázhoz biztonságosan rögzítő tartó is jár.

A Nokia egyelőre Kenyában árusítja a dinamóra köthető töltőt, 15 eurónak megfelelő összegért. A társaság ígérete szerint az eszköz az év végéig mindenütt kapható lesz, az árak azonban piaconként különbözőek lehetnek.