Ismét zeneszolgáltatással kísérleteznek a Kazaa-alapítók

Milkovits Gábor, 2010. június 4. 07:44

Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa és nem mellékesen a Skype egykori alapítói ismét internetes zeneszolgáltatásba kezdenek, ezúttal a Rdio elnevezésű, előfizetésért korlátlan stream-et biztosító megoldással.

A kísérlet meglehetősen kockázatos, ha tekintetbe vesszük, hogy a hasonló szolgáltatások mindeddig nem bizonyultak sikeresnek. A Yahoo-é például megszűnt, a Rhapsody tábora zsugorodik, a szintén fájlcserélőből átalakított Napster pedig sosem lett igazán népszerű. A Rdio a fentiekhez hasonlóan fix, 5-10 dolláros havidíjért korlátlan zenehallgatást biztosítana a nagy kiadók és függetlenek zenei katalógusából, mindenfajta eszközön a PC-től a mobiltelefonig. Csakhogy a fent említett megoldások kudarca után bebizonyosodni látszik, hogy az emberek szeretik birtokolni is azt a zenét, amit letöltenek.

Zennström és Friis karrierje a Kazaa fájlmegosztóval indult, amely rendkívül népszerű volt, azonban a kiadók nyomására végül be kellett zárni, mivel szerzői jogilag védett tartalmak jogdíjfizetés nélküli megosztását tette lehetővé. A páros ezek után létrehozta a Skype internetes telefonos szolgáltatást, amelyet végül 2006-ban 2,6 milliárd dollárért adtak el. Ezt követően viszont Joost videó-szolgáltatásuk látványosan széthullott. A Rdio sikere a piac helyzete miatt szintén kétesélyes.