Vírusos memóriakártyával árultak Samsung telefonokat

Milkovits Gábor, 2010. június 5. 08:44

A Samsung S8500 Wave mobiltelefonjainak egy része úgy került forgalomba Németországban, hogy a vásárlók vírusos memóriakártyát kaptak hozzá.

Abban az esetben, ha a Windows PC-n nem volt kikapcsolva a kártya automatikus beolvasása, úgy a vírusprogram azonnal átkerült a gépre, amint csatlakoztatták hozzá a kártyát tartalmazó mobiltelefont, vagy külön a kártyát. A Wave készülékkel együtt forgalmazott 1 GB-os microSD memóriakártyák más piacokon állítólag nem voltak vírusosak, és a jövőben a németországiak sem lesznek azok. Ennek ellenére Graham Cluley, a Sophos biztonsági szakértője mindenkinek azt tanácsolja, hogy futtasson le vírustesztet az általa vásárolt flash kártyákon, még akkor is, ha amúgy megbízható forgalmazótól vásárolja őket.

A fertőzött microSD kártyákon egyébként a szokásos előre telepített mappákon és fájlokon kívül az aUtoRuN.iNF és az slmsrv.exe vírusok találhatók. Nem a Samsung S8500 az első vírussal együtt forgalomba hozott készülék: hasonló történt korábban a Tom Tom egyes műholdas navigációs eszközeivel, valamint az Apple Video iPod-jaival is.