Gábor Dénest ünnepli a Google

Milkovits Gábor, 2010. június 6. 08:44

Néhány héten belül már a második magyar Nobel-díjasról emlékezik meg keresőoldalán elhelyezett különleges logójával a Google, ráadásul ezúttal a Gábor Dénes munkásságára emlékeztető, hologram-jellegű kiírás a nemzetközi oldalakon (a .com mellett a helyieken is) látható.

Május 29-én ugyanis Harsányi János közgazdász születésnapját ünnepelte a keresőcég, aki a Csodálatos Elme című filmben Russell Crowe által megszemélyesített John Forbes Nash-sel és Reinhard Seltennel megosztva kapott Nobel-díjat 1994-ben, a játékelmélet terén végzett úttörő munkásságért. A most ünnepelt Gábor Dénes 110 évvel ezelőtt, 1900. június 5-én született Budapesten és világszerte a hologram feltalálójaként ismert, amiért 1971-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat.

Gábor Dénes a húszas évek elején látogatta Einstein szemináriumait is a Berlini Tudományegyetemen, nem kisebb nevű magyar tudósok társaságában, mint Szilárd Leó, Neumann János és Wigner Jenő. Eközben itthon is járt a Műegyetemre, habár mérnöki diplomáját Berlinben szerezte 1924-ben. Itthoni munkássága 1933-34-ben az újpesti Egyesült Izzó kutatólaboratóriumában a gázkisülés fizikájával kapcsolatban folytatott kutatása volt, előtte Németországban, 1934-től 1979-ben bekövetkezett haláláig pedig Angliában élt és dolgozott. A szigetországban találta föl a hologramot is, amelynek fejlesztésében azután hosszú időn keresztül tevékenyen részt vett. 1967-es nyugalomba vonulása után egy évvel meghívták a Római Klub alapítói közé. Az 1979-ben elhunyt világhírű magyar Nobel-díjas tudósról Magyarországon műszaki főiskolát és több középiskolát is elneveztek (forrás: Wikipédia).