5 perc szünet: egészséges életmód Android platformon

forrás Prim Online, 2010. június 6. 09:43

A győri székhelyű HelloAndroid.com fejlesztőcsapata zsűri értékelésében a 4., a közönségszavazatok alapján a 2. helyezést érte el a 'Move Your App Challenge' elnevezésű versenyen, amit a kaliforniai HopeLab, a KidsHealth illetve a TEDPrize szponzorált. A feladatkiírás szerint egy olyan mobil alkalmazás elkészítése volt a cél Android platformra, amely egyrészt mozgásra inspirál, másrészt követi és értékeli a felhasználó mozgását.

A megmérettetés fő szervezője a szintén kaliforniai székhelyű, webes és mobil alkalmazásokat fejlesztő snaptic cég volt. A feladatkiírás szerint egy olyan mobil alkalmazás elkészítése volt a cél Android platformra, amely egyrészt mozgásra inspirál, másrészt követi és értékeli a felhasználó mozgását. Az értékelési kritériumok közt szerepelt továbbá a mozgáskövetés kreatív megközelítése, a könnyű és élménygazdag használhatóság, valamint a játékélmény internetes megoszthatósága.

A HelloAndroid.com csapata ezért elkészítette a 5 Minutes Break (5 perc szünet) nevű mobil alkalmazást, amely elsősorban az irodai környezetben dolgozók egészséges életmódját segíti elő bizonyos időközönként elvégzett egyszerű tornagyakorlatok segítségével. Ehhez a Széchényi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének szakmai tanácsait vettük igénybe a Testnevelési Tanszékről a gyakorlatok kidolgozásánál. A gyakorlat kiválasztása után egy rövid szöveges ismertetést, valamint egy a mozdulatsort bemutató animáció megtekintését követően kezdődhet a gyakorlat tényleges végrehajtása, természetesen telefonnal a kézben. Így a telefon a beépített mozgásérzékelő szenzornak köszönhetően követni tudja a végrehajtott mozdulatsort, és annak befejeztével egy kiértékelést ad, hogy mennyire sikerült az ideális mozdulatsort megközelíteni. Ekkor van lehetősége a felhasználónak megosztani az eredményét illetve az élményeit egyrészt a snaptic jegyzetei közt, másrészt a twitter fiókjában. Amennyiben a gyakorlatot sikerült egy bizonyos szint felett teljesíteni, a következő gyakorlat is kiválaszthatóvá válik. Beállítható továbbá, hogy az alkalmazás 2 óránként figyelmeztetést küldjön, hogy ideje egy kis testmozgásra. A telefon leesés elleni védelmére készültek koncepciós tervek egy csuklóhoz köthető tokról is.

A megmérettetésre 246-an regisztráltak a világ különböző pontjairól. Az eredményeket 8 tagú rangos zsűri értékelte, melynek végeredményét a San Franciscoban megrendezett snaptic fejlesztői konferencián ismertették. Ezek alapján a 5 Minutes Break a negyedik helyezést érte el, míg a közönségszavazatok alapján a második helyet kapta. Az alkalmazás ingyenesen elérhető az Android Marketen.