Tájékoztatást kér az adatvédelmi biztos a Google-tól

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 7. 09:01

Jóri András adatvédelmi biztos levélben fordult a Google magyarországi képviselőihez, hogy tájékoztatást kérjen a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött adatokról - áll az ombudsman pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Amint az korábban kiderült, a szolgáltatáshoz szükséges képfelvételeket rögzítő gépkocsik egyes vezeték nélküli hálózatokra vonatkozó adatokat is rögzítettek, amiről a Google nem tájékoztatta az európai országok adatvédelmi biztosait - írja a közlemény.

Az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint Jóri András megkeresése annak a vizsgálatnak a része, amely az Európai Unió adatvédelmi biztosait tömörítő, úgynevezett 29-es munkacsoport koordinálásával zajlik. A kezdeményezés lényege, hogy minden európai adatvédelmi biztos ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a Google helyi képviseleteinek (például: "Milyen módon történt a mintavétel a wifi-hálózatok jeleiből?", "Elvégezték-e az összegyűjtött adatok tartalmi elemzését?", "A Magyarország területén gyűjtött információkat továbbították-e, illetve továbbítják-e az Európai Unión kívüli országba?", "Mire használták ténylegesen az összegyűjtött adatokat?", "Kinek volt, illetve van jelenleg hozzáférése az összegyűjtött adatokhoz?", "Tervezik-e a wifi-adatok nyilvánosságra hozatalát?"); a fellépésüket pedig továbbra is koordinálják.

Az ombudsman, aki a Google Street View szolgáltatás kapcsán korábban is európai együttműködést sürgetett, abban bízik, hogy a közös fellépéssel elérhetik: a Google az európai adatvédelmi jog figyelembevételével nyújtsa szolgáltatásait a kontinensen - áll a közleményben.