Letölthető a Safari 5 böngésző

forrás Prim Online, 2010. június 9. 18:27

Az Apple megjelentette a Safari 5 böngészőt. A program újdonsága például az új Safari Reader szolgáltatás. A böngésző 30 százalékos teljesítménynövekedést mutat a Safari 4-es verziójához képest, emellett a felhasználó eldöntheti, hogy a Google, a Yahoo! vagy a Bing szolgáltatást kívánja-e használni a Safari keresőmezőjéhez. A Mac és Windows operációs rendszerekhez egyaránt elérhető Safari 5 korszerűsített fejlesztőeszközöket tartalmaz, és több mint egy tucat új HTML5-alapú technológiát támogat.

A Safari Reader megkönnyíti az egy- és többoldalas internetes cikkek olvasását: új, görgethető nézetben jeleníti meg őket, minden további tartalom vagy zavaró elem nélkül. Amikor a Safari 5 cikket észlel, a felhasználók a Smart Address mezőben a Reader ikonra kattintva a teljes cikket megjeleníthetik, és zavaró körülmények vagy megszakítás nélkül olvashatják el annak tartalmát, továbbá nagyíthatják, nyomtathatják vagy e-mailben elküldhetik a cikket.

A Nitro JavaScript-motor által működtetett Safari 5 a Mac rendszerű számítógépeken 30 százalékkal gyorsabban futtatja a JavaScipt-tartalmakat, mint a Safari 4, három százalékkal gyorsabban, mint a Chrome 5.0, és több mint kétszer gyorsabban, mint a Firefox 3.6 böngésző. A Safari 5 a DNS-alapú előtöltéssel gyorsabban tölti be az új weboldalakat, és a gyorsítótárazás továbbfejlesztésének köszönhetően gyorsabban adja vissza a korábban már megtekintett oldalakat.

A Safari 5 több mint egy tucat hatékony HTML5-szolgáltatást kínál, amelyekkel a webfejlesztők gazdag multimédiás élményt, például teljes képernyős lejátszást és feliratozást biztosíthatnak a HTML5-videókhoz. A Safari 5 további HTML5-szolgáltatásai közé tartozik a HTML5 Geolocation, a HTML5 tagolóelemei, a HTML5-alapú húzható attribútum, a HTML5-alapú űrlap-érvényesítés, a HTML5 Ruby, a HTML5 AJAX History, az EventSource és a WebSocket.

Az új, ingyenes Safari Developer Program lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a Safari 5 böngészőt szabványos webtechnológiákon – például HTML5, CSS3 vagy JavaScript technológián – alapuló bővítményekkel szabják testre és fejlesszék tovább. A Safari 5 új Extension Builder szolgáltatása egyszerűsíti a bővítmények fejlesztését, telepítését és csomagolását. A nagyobb biztonság és stabilitás érdekében a Safari bővítményeit védőfal mögé helyezték, az Apple digitális tanúsítványának aláírásával látták el, és kizárólag a böngészőben futnak.

A Safari 5 letölthető a "Letöltés.com"-ról!