A290 és A390: két új belépőszintű Sony Alpha DSLR

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 10. 18:13

A Sony új gépeinél elsősorban az ergonómia került a középpontba, ám meglepő módon nem képesek videofelvételre.

A Sony az Alpha sorozat debütálása óta igen lendületesen fejleszti tovább, illetve cseréli le modelljeit. Az egyik sűrűn változó szegmens az alsó kategória, melyben most két új gép jelent meg a kínálatban. A számozás is egyértelművé teszi, hogy az A290-es a kistestvér ebben a párban, ám az A390-es is ugyanazt a 14 megapixeles szenzort kapta meg.

Az ergonómia javítása az egész gépre jellemző, leginkább a korábban csak jelképes kitüremkedés valódi markolattá alakításában érhető tetten. Ezen felül szinte teljes egészében visszaköszön az A230 és az A370-es elődmodellek világa.

Az A290-es esetében kézzelfogható változás a szenzor 14 megapixelesre cserélése, az A390-nél ez megegyezik a korábbi A380-as hasonló jellemzőjével. A nagyobb testvér esetében kihajtható LCD sem képes azonban feledtetni azt a tényt, hogy egyik modell sem képes videofelvételre. Erre természetesen lehet azt mondani, hogy belépőszintű készülékekről van szó, ám a rivális tükörreflexes gyártók esetében éppen az ilyen gépeknél mutatkoztak be az elsők között a HD, 720 HD képességek. Vélhetően a 14 megapixeles CCD érzékelő tehet minderről, mely bár megbízható egység, már korántsem a csúcstechnikát képviseli, ám ha így érvelünk, akkor a gépek várható 600 és 800 eurós ára tűnik kissé magasnak.

Egy szó mint száz, hiába az A390-es Quick LiveView üzemmódja, ez az ár nehezen megmagyarázható, és bár nem videózásra vesszük alapvetően a tükörreflexes gépeket, bosszantó, ha a mára közhellyé vált tulajdonság nem található meg DSLR-ünkben, így a valóban szebb HD televíziós képnézegetést lehetővé tevő HDMI kimenet is csak felet ér. A két gép 18-55 mm-es objektívvel egy szettben jelenik meg várhatóan már június végén.