Lenovo laptopok arcfelismerő megoldással

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 14. 18:04

A Lenovo az IdeaPad notebooksorozat következő generációját felszereli arcfelismerő technológiával is, ami felváltja a hagyományos jelszavas beléptetőrendszert.

A VeriFace névre keresztelt megoldás lényege, hogy a felhasználóknak nem kell majd begépelniük a noteszgép indításakor a rendszert megnyitó kódot, hanem elegendő lesz, ha az arcukat a keretbe beépített webkamera felé fordítják, és egy sikeres azonosítás után a szoftver automatikusan engedélyezi a hozzáférést.

A kínai számítógépgyártó június végén mutatja be a nagyközönségnek az újfajta biztonsági technológiával felvértezett laptopokat. A VeriFace együttműködik a Windows azonosító rendszerével, így a majdani noteszgép-tulajdonosok annak segítségével letilthatják a merevlemez bizonyos részeit, hogy illetéktelenek ne nyithassák meg a bizalmas fájlokat. Mindazon felhasználók, akiket a kamera nem ismer fel, nem tudnak majd belépni az operációs rendszerbe, a sikertelen azonosítás után azonban videóüzenetet hagyhatnak a laptop tulajdonosának. Az árral és a megjelenés dátumával kapcsolatos információkat egyelőre nem közölt a számítógépgyártó.