Windows-alkalmazások a Google Chrome rendszerén?

Milkovits Gábor, 2010. június 15. 08:39

A Google fejlesztői csapata egy olyan megoldáson dolgozik, amelynek révén más platformra szabott szoftverek is futtathatók lesznek a Chrome OS rendszerű készülékeken, közvetlenül a böngészőből.

A 'Chromoting' névre keresztelt funkcióról egyelőre csak annyit közölt a sajtóval Gary Kačmarčík, a Google szoftvermérnöke, hogy segítségével nemcsak a legújabb, hanem közkedvelt, de régebbi platformokra tervezett alkalmazások is futtathatók lesznek a Chrome OS készülékeken. Bővebbet állítólag júliusban fogunk majd megtudni. Hasonló műszaki megoldások már most is léteznek, akár úgy, hogy közvetlenül összekapcsolják a két eltérő rendszerű készüléket, akár pedig szerveren keresztül. Utóbbi nyilvánvalóan nagyobb szabású vállalkozás lenne a Google részéről, ugyanakkor csak ingyenes, szabadon felhasználható szoftverekre korlátozná a lehetőségeket, legalábbis a mezei felhasználók számára. Amennyiben pedig mondjuk az otthoni Windows PC programjait lehet majd a Chrome masina böngészőjéből futtatni, érdekes lehet, hogy mindez milyen kezelőfelülettel történik majd.

Akárhogy is, nyilvánvaló, hogy egy ilyen megoldás vonzóbbá teheti a majdani Chrome OS rendszerű hordozható készülékeket a felhasználók szemében, akiknek túlnyomó többsége a Windows-t és az erre írt alkalmazásokat használja. A Google saját operációs rendszere a tervek szerint ősszel fog megjelenni.