Bárki megtudhatja, szerepel-e a szabálysértési nyilvántartásban

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 15. 08:59

Megújult a szabálysértési nyilvántartás rendszere hétfőtől, a jövőben bárki akár az interneten keresztül lekérheti a rá vonatkozó adatokat. Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke budapesti sajtótájékoztatóján mérföldkőnek mondta az európai uniós források bevonásával megvalósult fejlesztést.

Emlékeztetett arra, hogy korábban a 12 különböző hatás- és illetékességi körű szabálysértési hatóságnak külön-külön vezetett, "papíralapú" nyilvántartása volt, ez nehezítette a szabálysértők "előéletének" nyomon követését.

Az új, az adatokat összesítő elektronikus adatbázishoz a közigazgatás, a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás szervei, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal férhetnek hozzá, de lehetőség van arra is, hogy térítési díjért más szervezetek is "lekérdezhessenek" adatokat.

Példaként említette, hogy a jövőben a rendezvények, például futballmeccsek rendezői is lekérhetnek adatokat a központi rendszerből, hogy a korábban kitiltott "nemkívánatos" személyek ne juthassanak be az adott programra.

Bármely magánszemély is lekérheti a rá vonatkozó adatokat az interneten keresztül (www.nyilvantarto.hu), ez a lehetőség évente egyszer ingyenes. Az adatszolgáltatást az Ügyfélkapun keresztül teljesítik, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá mások adataihoz.

Az új rendszerben csak a 2010. január 1-jétől bevitt adatok szerepelnek, a korábbiak nyilvántartása megmarad "papíralapon".

Az új nyilvántartással ki lehet szűrni a visszaeső bűnelkövetőket, például, azokat, akik rendszeresen követnek el 20 ezer forint alatti bolti lopásokat, így adott esetben tettük már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősülhet majd. A szakemberek azt várják az új rendszertől, hogy közvetve csökkenti majd a szabálysértések számát.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elkészített informatikai projekt 1,28 milliárd forintba került.

Ignácz István kérdésre válaszolva azt hangoztatta, hogy a rendszer biztonságos, az abba felvitt adatokhoz csak a megfelelő jogosultságokkal lehet hozzáférni.