Hamarosan jön a Firefox 4 béta

Milkovits Gábor, 2010. június 16. 07:17

A Mozilla kiadta a következő generációs Firefox 4 böngésző ötödik fejlesztői tesztváltozatát, és arra készül, hogy a jövő héten befagyassza a kódot, azaz nemsokára jöhet az első nyilvános béta tesztverzió.

Az új Firefox mindenképpen mérföldkő lesz a böngészők történetében, mert bár az összes nagy rivális hasonló újításokra készül, a nagyobb felhasználói bázis miatt döntő hatása a webes megoldások fejlődésére az Explorer mellett a Firefox-nak van. A legfontosabb változások mindenképpen a HTML5-alapú megoldások, amelyek révén többek között lehetséges lesz teljes képernyős jó minőségű videót nézni a böngészőablakban, méghozzá oly módon, hogy ehhez a szoftver a grafikus lapka teljesítményét használja, azaz kevesebb terhet ró a CPU-ra, és energiatakarékosabb működést is biztosít. Szintén a HTML5 új webes szabványt követi a weboldal-elemző (parser), amely így gyorsabban dolgozza fel az odalakat, mint elődei. Ami a kezelőfelületet illeti, az új előzetes fejlesztői verzióban nyílik először lehetőség arra, hogy a megnyitott lapokhoz tartozó füleket a címsor fölött helyezzük el. Említést érdemel még, hogy az új kódok végre teljes mértékben támogatják a Windows Vista és Windows 7 Aero Glass grafikus felületét.

A fejlesztői Firefox 4 előzetes tesztkódok [Mozilla Developer Preview (1.9.3 Number 5)] innen tölthetők le Windows, Mac és Linux rendszerekhez. A végleges böngésző várhatóan októberben vagy novemberben érkezik.