Vírusáradatot hozott a foci-vb

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 16. 15:54

A futball-világbajnokság cselekvésre ösztönözte a hackereket is, akik vírusos üzenetekkel próbálják megfertőzni a gyanútlan áldozatok számítógépeit.

A Multiscans biztonságspecialista adatai szerint június első felében megötszöröződött a kártevőt tartalmazó e-mailek száma. A fertőzéshullám a vb első napján, június 11-én érte el a csúcspontot, amikor is minden vállalati felhasználó átlagban ezer fertőzött üzenetet kapott. A legtöbb levél téma mezejében a FIFA World Cup cím volt olvasható, ám nem ritkák a Microsoft Office 2010-zel kapcsolatos e-mailek sem, ugyanis az új redmondi irodai programcsomag tegnap debütált. A rosszfiúk rendszerint három trójait építettek bele leveleikbe, melyek mindegyike rég ismert, ennek ellenére komoly veszélyt jelenthetnek az internetezőkre nézve, ha azok vírusirtója nem rendelkezik az aktuális frissítésekkel. A szóban forgó kártevők a következők: Mal/TDSSPack-Q, Troj/JSRedir-AR és a TrojanDownloader:Win32/Rugzip.A.

A szakemberek azt javasolják a futballrajongóknak, hogy ha kiváncsiak a meccsek eredményeire, akkor hívják le a hivatalos hírportálokat, semmint megnyissák a kétes eredetű üzeneteket.