Erős növekedés várható a PC-piacon

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 16. 17:32

Az IDC piackutató felfelé korrigálta a számítógépek értékesítésére vonatkozó előrejelzését, amit a gazdaság élénkülésével és a fejlődő országokban érezhető megnövekedett kereslettel magyaráznak.

Ez év januárjában még 7,2%-os bővülést jósoltak a szakemberek, most azonban már 19,8%-os gyarapodást prognosztizálnak, ami 333 millió darab eladását jelenti. Az IDC szerint mind a magánszemélyek, mind pedig az üzleti szektor egyre nagyobb érdeklődést mutat az új rendszerek iránt, az első negyedévben pedig rekordmértékű (37%) növekedésre volt példa a szegényebb régiókban. A piackutató előrejelzése a netbookszegmensben is gyarapodást ígér, itt azonban nem lesz olyan látványos a bővülés, az olcsó noteszgépek a teljes PC-értékesítés 12%-át adják majd. A legkedveltebb termékek azonban továbbra is a laptopok maradnak, melyek részesedése 2012-re elérheti akár a 70%-ot is.

Nem minden elemzőcég ennyire optimista azonban az értékesítési mutatókat illetően, a Susquehanna Financial egyik munkatársa szerint a harmadik negyedévben visszaesésre kell majd számítania az ágazatnak, aminek az euró-dollár árfolyamingadozás lesz a kiváltó oka.