Háromdimenziós újdonságokkal versenyeznek a játékkonzolgyártók

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 17. 10:55

Háromdimenziós újdonságokkal versenyeznek a Los Angeles-i E3 videojáték-vásáron kiállító játékkonzolgyártók.

A csaknem 250 kiállítót vonzó, június 15-17 között látogatható szakvásár a legrangosabb fóruma a 60 milliárd dollár (mintegy 14 billió forint) értékű iparágnak.

Az előkelő eseményhez igazítva a Microsoft Kinect névre keresztelve mutatta be a Natal munkacímen fejlesztett új Xbox 360 játékkonzolt, amely mozdulat- és érzelemfelismerő hardverrel egészült ki.

A japán Nintendo a játékokon kívül térhatású filmek lejátszására is alkalmas képernyővel szerelt konzolt mutatott be. Az új DS speciális szemüveg nélkül adja vissza a 3D-hatást. Ezen kívül sztereokamerát is tartalmaz, így a felhasználók akár saját maguk is készíthetnek háromdimenziós képeket.

A Sony a tervezett PlayStation 3 és a hordozható PSP új generációjának bemutatása mellett Move néven rukkolt elő egy pálcához hasonló vezérlővel, amely a tenisztől kezdve a golfig minden, ütővel játszható játék szimulálására képes.

Elemzők szerint a Microsoft újdonsága kapta a legnagyobb elismerést, miközben a Nintendo 3D-s lejátszási képessége tovább erősítheti a japán gyártó hordozható konzolok terén elért pozícióját.

A játékipar bevételei a két éve tartó gyengélkedés mellett idén áprilisig több mint 10 százalékkal, csaknem 4,7 milliárd dollárral (1 billió forinttal) estek vissza - derül ki az NPD Group piackutató statisztikáiból.

Az új technológiáktól viszont azt várják, hogy a fogyasztók a játékokra is többet költenek. A PricewaterhouseCoopers becslései szerint a teljes játékipar - a hardvereket leszámítva - 6,6 százalékos növekedés elé néz, azaz a 2009-es 15,1 milliárdról 2014-re 20,7 milliárd dollár bevétellel lehet majd számolni.