Fel kell tüntetni a mobilok sugárzási szintjét San Franciscóban

Milkovits Gábor, 2010. június 18. 16:05

A San Franciscó-i városi tanács döntése értelmében ezentúl fel kell tüntetni a városban árusított mobiltelefonokon azok mobilfrekvenciás sugárzási szintjét, hogy ezzel is növeljék az egészségüket féltők választási lehetőségeit.

Szinte a mobiltelefonok megjelenése óta komoly viták és kutatások folynak arról, hogy károsak-e az egészségre a készülékek által használt rádiófrekvenciák. Bizonyított összefüggést a mobilhasználat és valamilyen egészségkárosodás között egyelőre egyetlen konkrét esetben sem sikerült kimutatni, de nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy káros tényező negatív következményei sokszor csak igen hosszú távon jelentkezhetnek, márpedig a ’90-es évek közepe előtt nemigen beszélhettünk tömeges mobilhasználatról. Biztosat és véglegeset valószínűleg csak azok a kutatások mondhatnak majd az ügyben, amelyek most is folynak és legalább 10 év múlva fognak csak lezárulni.

A San Franciscó-i városatyák mindenesetre most úgy döntöttek, hogy jobb a veszélyekre időben figyelmeztetni az embereket, így a rendelet arra kötelezi a készülék-kereskedőket, hogy tüntessék föl a mobilokon a használat közben a frekvenciák által kibocsátott sugárzás mértékét. Ezen kívül arról is tájékoztatást kell adniuk, hogy hová fordulhatnak további információért a kérdésben, ha pedig mindezt nem teszik meg, készülékenként 300 dollárra lehet büntetni őket. Az amerikai mobil- és internet-szolgáltatókat tömörítő CTIA viszont elhibázottnak tartja a döntést, amivel szerintük csak zavart okoznak a vásárlók fejében. Az amerikai szövetségi távközlési hivatal (CTIA) ugyan megállapította, hogy mekkora mértékű mobiltelefonos sugárzás lehet elvben káros a gyermekekre nézve, ha azonban több, vagy netán az összes készülék alatta teljesít ennek, aligha van értelme annak, hogy a rajtuk feltüntetett eltérő értékekkel összezavarják a vevőket.