Sebezhetőségeik kihasználásával küzdhetünk a vírusprogramok ellen

Milkovits Gábor, 2010. június 19. 13:23

Francia szoftverbiztonsági szakemberek szerint a jövőben lehetségessé válhat új módszerekkel küzdeni a cyber-bűnözőkkel szemben, mégpedig saját módszerüket, azaz az általuk alkalmazott kódok sebezhetőségeit kihasználva.

Laurent Oudot, a Tehtri Security kutatója azokat az interneten hozzáférhető malware eszközöket tanulmányozta, amelyekkel a hackerek saját támadásaikhoz használt programjaikat létrehozzák. Az olyan elterjedt malware-készítő alkalmazásokon, mint a Neon, az Eleonore vagy a Sniper, Oudot számos sebezhetőséget talált, amelyek révén vissza lehet vágni a támadóknak. A szakember szerint a hibákat kihasználva nemcsak a kódokat lehet hatástalanítani, vagy a hackerek módszereiről lehet több információhoz jutni, hanem lehetőség nyílik arra is, hogy akár saját számítógépeikig visszakövetve, könnyebben lefüleljék őket.

Oudot szerint a módszer törvényességi aggályokat is felvet, megfelelő szabályozással, illetve a hatóságok ilyen jellegű tevékenységének megszervezésével azonban mégis az eddigieknél hatékonyabb eszköz lehet az internetes bűnözés ellen küzdők kezében. Kérdés, hogy a hacker-társadalom hogyan reagál majd az újfajta bűnüldöző metódusra, könnyen lehet például, hogy legalább olyan szorgalmasan igyekeznek majd befoltozni a szóban forgó szoftvereket, mint a nagy legális cégek az övéiket.