Egy hónapot késett: megérkezett a Firefox 3.4.6

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 23. 14:12

A népszerű böngésző legújabb változata számos változtatás mellett a külön telepíthető bővítményekkel kapcsolatban nyújt fokozott védelmet.

Az eredeti tervekhez képest egy hónapot késő új Firefox megjelenése leginkább Európa számára fontos, mivel az öreg kontinensen a világon a legnagyobb arányú használata, egyes felmérések szerint már megelőzte a Microsoft Internet Explorert, Magyarországon például a böngészőszám nélküli összehasonlításban március óta jó 10 százalékot rávert ellenfelére.

Az új 3.6.4-es verzió legelőször is négy kritikus minősítésű kiskaput zár be, ezek közül kettő még kiemeltebben fontos. Ezek a memóriakezelésből és a plug-inekből adódó rések. Az új verzió legfontosabb előnyei közé tartozik a Mozilla szerint, hogy a Adobe Flash, Apple Quicktime és a kevésbé elterjedt Microsoft Silverlight bővítmények összeomlása jóval ritkább lesz, és ha ez megtörténne, akkor sem fagy le, vagy omlik össze maga a Firefox. Ez alapvető változást jelent a böngészési élményben, mert ugyan a program rendelkezik oldal visszaállító funkcióval, várhatóan jóval ritkábbak lesznek az összeomlások, vagy fagyások. Az egyik legfontosabb változás tehát a stabilitás növelése, de a kritikus hibákon kívül még két közepes és egy nem súlyosnak tartott hibát is orvosoltak a 3.6.4-es változatban. A mindössze 7,7 MB-os böngésző máris elérhető Windows és Linux verzióban, magyar nyelvű változatban is.