Személyiséglopások elleni védelemmel látják el a .org doménneveket

MTI Sajtóadatbank, 2010. június 25. 10:45

Személyiséglopások elleni extra védelemmel látják el az .org végződésű doménneveket - közölte az .org tartományi kódot felügyelő washingtoni központú szervezet.

Az elsősorban a nonprofit szervezetek által használt .org egyike azon legfelső szintű tartományneveknek, amelyet az internet kezdeti szakaszában, 1985-ben hoztak létre. Jelenleg mintegy 8 millió weboldal használja az .org tartománynevet, közülük számos, banki szolgáltatással rendelkező oldal, amelyek a számítógépes bűnözők miatt egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.

 Az internetezők személyes adatainak, hitelkártya-információinak eltulajdonítását célzó úgynevezett személyiséglopások az Egyesült Államokban becslések szerint tavaly 37 százalékkal emelkedtek, azaz mintegy 11 millió embert érintve 54 milliárd dollár (12,9 billió forint) kárt okoztak.

 A honlapok védelmének erősítésére azért is szükség van, mert az amerikaiak elektronikus úton évi 1 milliárd dollárt adományoznak különböző jótékonysági szervezeteknek - derül ki a The Chronicle of Philanthropy szaklap adataiból.

 "A doménnévrendszerek (Domain Name System - DNS) extra védelmével az internethasználók minden bizonnyal azt az oldalt érik el, amelyet valóban szerettek volna" - mondta Rod Beckstrom az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó internetes társaság (ICANN) vezetője.

 A biztonsági intézkedés bevezetéséből az átlagos netező semmit sem fog észrevenni. Az oldalak mindössze egy olyan adathitelesítési rendszerrel egészülnek ki, amelyekkel ki lehet zárni az átvitel közbeni adatlopást, információcsapolást.

 Ezt a rendszert már számos országazonosító, mint például Brazília, Bulgária, Csehország, Puerto Rico és Svédország esetében használják, jövő év elején pedig a .com és a .net doménnevekre is kiterjesztik.