PC-védelem: Még mielőtt villámlik

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 26. 09:40

Ha villámlik, az egyetlen ingyenes megoldás az a speciális módszer, amit a CIA az internet hajnalán dolgozott ki a rendszerbetörések ellen: kihúzni a dugót a falból. Na jó, de mi van, ha éppen nem vagyunk otthon?

Zavarszűrős elosztót és hosszabbítót már pár ezresért is vehetünk magunknak, ilyen esetekben, mint a manapság olyan gyakori villámlás, több tízezer forintot spórolhatunk velük, ha épségben maradnak az elektromos berendezéseink. Például a Surge PH6VT3-GR túlfeszültségvédő eloszló 6 eszköz mellett a TV kábelen és a telefonvonalon érkező feszültség anomáliáktól is távol tarthatja a készülékeinket. Ha viszont csak egy munkaállomást vagy az otthon PC-t, laptopot szeretnénk óvni, akkor még kevesebbért a Surge P1T-GR zavarszűrőt érdemes megfontolni, amely még egy telefonvonalra is ügyel.
 
A nagyok számára is vannak lehetőségek, az Infosechez mérnökei az új E2-es termékvonalat a nagyon fontos és nélkülözhetetlen hálózatok, kisebb szerverek megóvására tervezték. A 600 és 2000 VA UPS-esek tiszta kimeneti szinuszjelet készítenek és felsőkategóriás védelmet nyújtanak. A beépített gyorstöltő azzal, hogy lecsökkenti a töltési időt, nemcsak praktikus, hanem környezetbarát is. Az akkumulátorokat 90 százalékos töltöttségi szintre csupán 4 óra alatt hozhatjuk fel, a szokásos UPS-hez képest akár 50 százalékot is spórolhatunk az árammal. Egy feszültség kimaradást követően ez radikálisan lerövidíti az újraindulásig terjedő kényszerszünetet, miután már a teljes backup időt biztosítja. A töltő, amint a tápfeszültség helyreáll, megkezdi a telepek töltését még akkor is, amikor az UPS ki van kapcsolva.
 
Az InfoPower szoftverrel folyamatosan, távolról, az USB porton keresztül felügyelhetjük az UPS viselkedését egy PC-ről. A folyamatos felügyelet az X2/X3 modelleknél magasabb szintű igényeknek is megfelel. Az 1000VA-es változaton a 4 védett kimenet mellett egy RJ11 telefonvonal csatlakoztatására van lehetőség. A vezérlés USB porton történhet. Az 1500 VA és 2000 VA teljesítményű modellek 6 védett aljzatot és az RJ11 csatlakozót kínálnak. Az USB port mellett RS232 kommunikációs port is a rendelkezésünkre áll. A hangjelzés mellett a hatalmas kék színű LCD kijelzőről az AC vagy Akkumulátor üzemmódot, a töltöttségi szintet, a terheltségi szintet, a bejövő- és kimenő feszültség értékét, valamint a hibajelentéseket (túlterhelés, hiba, alacsony töltöttség) olvashatjuk le.