HD Asus EEE PC-k Windows 7-tel

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 27. 09:10

A megújult EEE PC-k, a 1001PX, 1201PN, és 1201T továbbfejlesztett képességekkel, és új operációs rendszerrel érkeznek, többek között HDMI kimenet, új generációs grafika, és igazi HD támogatás található a modellekben.

A Windows 7 Starter operációs rendszerrel induló ASUS EEE PC1001PX kagylószerű szerkezete egész napon át a rendelkezésünkre állhat, majdnem 9 órán át bírja az éjszakai feltöltés után. Szerencsére az új Intel Atom processzornak tényleg kicsi az étvágya, így az Asus Super Hybrid motorjával egyszerű lépésekben behangolhatjuk a számunkra megfelelő energia-teljesítmény egyensúlyt. Az ASUS különös gondot fordított az EEE billentyűzetének megtervezésére, figyelembe véve az ergonómiai szempontokat, a többféle ujjvariációt is felismerő érintőpad az egér használatának szükségességét csökkenti le, számos hasznos funkciót aktivizálhatunk vele.

A 10,1 colos LED háttér világítású megjelenítő még a nyári erős napsütésben is éles és tiszta képet ad, így akár a szabadban is folytathatjuk a csevegést vagy a szörfözést a neten, webkamerán láthatnak ismerőseink, az ASUS EEE Docking szoftvercsomag pedig lehetőséget nyújt a szórakozásra. Az ASUS @Vibe a digitális tartalmak megosztására és Stream-szerű letöltésére való. A Sharing az üzeneteink és adataink szinkronizálását oldja meg a laptop, az EEE és az asztali gépünk között. A látvány és a hang színes világát az Xperience hozza el, de számos nagyszerű alkalmazást találunk a Tolls-ban: Live Update, szülői felügyelet vagy font méretező. A díjnyertes formájú, könnyű és kompakt ASUS EEE PC 1001PX fekete és fehér színben elérhető. De mit tegyünk, ha a 10 colos képernyőt kicsit kicsinek érezzük? A gyönyörű kagylót piros és ezüst színben, 12,1 colos  HD wide képernyővel is beszerezhetjük. A legszélesebb képernyővel szerelt EEE kijelzője 1366 x 768 pixeles felbontásra képes, ami 16:9-es HD filmek megnézésére kompromisszumok nélkül alkalmas.

Az ASUS EEE 1201PN grafikus képességei révén a HD-s szórakozás lehetőségét nyújtja. A Microsoft Windows 7 Home Premium-ban minden benne van, ami a multimédiás tartalmak lejátszásához kell, a hardver pedig adott hozzá, a 12 colos LED világítású kijelzőt egy új generációs NVIDIA ION hajtja, ami a Full HD 1080p felbontásával is elbír. A HDMI csatlakozón pedig egy nagyképernyős HDTV-re is kirakhatjuk a filmet, ha hazaérünk vele. Az ArcSoft TotalMedia Theatre and SimHD rendszerrel igényeinkhez igazítva SD-től SRS 5.1 hangig, bármit beállíthatunk. 0,3 Mpixeles kamerája megfelel akár egy üzleti tárgyaláshoz, akár baráti beszélgetésekhez. A vezetékmentes nethez a stabil és szélessávú 802.11n szabványú kapcsolatot használhatjuk, mely megfelelő router esetén messzebb is enged minket az íróasztaltól, mint a 11g vagy 11b-s társai, de egy távolabb levő ingyenes WiFi pont befogásának is nagyobb az esélye vele.

Kicsit más változatban is létezik a multimédiás EEE. Az ASUS EEE PC 1201T csiszolt fémfelületet idéző borítása alatt az AMD új MV-40-es processzora  és RS780MN chip készlete bikrózik a 1080p-s HD-vel. Az AMD ultravékony platformja és az ASUS Super Hybrid Engine rendszere akár hat órás készenlét elérését is lehetővé teszi.