Kézi élességállítású objektívek autófókuszos tükörreflexesekhez?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 27. 09:45

Használható kézi élességállítású objektív automatikus élességállítású SLR fényképezőgéppel? Erre a kérdés erre ad részletes és kimerítő választ a Nikon összeállítása, modellekre bontva, hasznos tanácsokkal.

A legtöbb kézi élességállítású objektívben nincs beépített központi feldolgozó egység, azaz CPU. Az újabb Nikon SLR fényképezőgépekben megtalálható, automatikus expozíciós funkciók többsége azonban ilyen technológiával készült objektíveket igényel. A Nikon azonban kínál három olyan kézi élességállítású objektívet, melyek rendelkeznek CPU-val. Ezek a következők: a 45 mm f/2.8 P, a PC micro 85 mm F2.8D és az 500 mm F4.

F50, F55, F60, F65, F75, F80, D50, D70, D70s, D80, D90, D100
Bár ezekhez a gépekhez csatlakoztathatók kézi élességállítású objektívek, az expozíciót sajnos nem segíti fénymérő funkció. Ezeket a fényképezőgépeket ilyen esetben manuális expozíciós módban, külön fénymérővel célszerű használni.

D40, D40X, D60, D3000 és D5000
Teljes automatikus élességállítás csak akkor használható, ha AF-S objektív van a gépre szerelve. Nem AF-S objektívek is használhatók, de akkor az élességállítást kézzel kell végrehajtani, a beépített elektronikus távolságmérő segítségével. Ezekkel a modellekkel kézi élességállítású objektívek is használhatók, de akkor beépített fénymérés nem áll rendelkezésre. A megfelelő expozíció kiválasztásához külső fénymérőt célszerű igénybe venni. Ha szeretne többet tudni a Nikon AF objektíveken található jelölésekről és azok jelentéseiről, kattintson ide.

F70, F90, F90x, F100, F4, F5, D1 sorozat
Az F70, az F90/F90x, az F100, az F4, az F5, a D1, a D1X és a D1H modelleken használható kézi élességállítású objektív, de az expozíciós módok és fénymérési lehetőségek korlátozottan állnak rendelkezésre. Vegye figyelembe, hogy egyes modellek esetében szükség lehet egy egyéni módbeállítás aktiválására, ha kézi élességállítású objektíveket szeretne használni. További információért olvassa el a fényképezőgép használati útmutatóját.

F6, D2 sorozat, D3 sorozat, D200, D300 sorozat, D700
Az objektívadatok (gyújtótávolság és maximális rekesz) „Nem-CPU objektív” menüpontban történő megadásával egyes kézi élességállítású objektívekkel is használhatja a CPU funkciók egy részét.
Ha az objektív gyújtótávolságát a fényképezőgép menüjében kiválasztja, akkor:
• Külön megvásárolható vakukkal használható az automatikus motoros zoom funkció.
• A gyújtótávolság (csillaggal jelölve) szerepel a visszajátszott kép adatait megjelenítő listában.
Ha az objektív maximális rekeszét a fényképezőgép menüjében kiválasztja, akkor:
• A rekeszérték megjelenik a felső funkciókijelzőn és a keresőben
• A vakuteljesítmény a rekeszérték változásainak megfelelően módosul
• A rekeszérték (csillaggal jelölve) szerepel a visszajátszott kép adatait megjelenítő listában. Ha mind a gyújtótávolságot, mind a maximális rekeszt kiválasztja, akkor:
• Használhat színes mátrix mérést (vegye figyelembe, hogy egyes objektíveknél esetleg középre súlyozott vagy célpont-fénymérést kell alkalmaznia a pontos eredmény eléréséhez)
• Javul a középre súlyozott vagy célpont-fénymérés, a digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez használt i-TTL kiegyenlített derítővakuzás, valamint a többérzékelős kiegyenlített derítővakuzás pontossága.