Az FBI sem tudja feltörni a Truescrypt-et

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 28. 09:06

Hiába próbálkozott egy teljes éven keresztül a Szövetségi Nyomozó Iroda egy Truecrypt-el védett merevlemez meghekkelésén, a szakembereknek nem sikerült megfejteniük a hozzáférési kódot.

A brazil hatóságok tavaly vették őrizetbe a sikkasztással meggyanúsított bankárt, Daniel Dantas-t, akinek a számítógépét is lefoglalta a rendőrség, hogy azon további terhelő bizonyítékokat keressenek a vádlott ellen. Öt hónap sikertelen kísérletezés után a brazil szakemberek feladták kódfejtő próbálkozásaikat, és átadták a HDD-t az FBI-nak, ahol újabb egy évet töltöttek el azzal, hogy feltörjék a winchestert lezáró Truecrypt-jelszót, ám az amerikai biztonságspecialisták sem jártak sikerrel. A nyomozók bevetették a hagyományos szótárprogramot, és egyéb megoldásokat is, hogy hozzáférjenek a merevlemez tartalmához, ám minden egyes kísérletük kudarcba fulladt. Az amerikai hatóságok végül visszaküldték az adattárolót a brazil rendőrségnek, melynek belépőkódját csakis a sikkasztással vádolt bankár tudja, aki aligha fogja elárulni féltve őrzött titkát.
A nyilt forráskódú Truecrypt fejlesztőinek az ígérete, miszerint a szoftvert nem lehet hátsó kapukon keresztül feltörni, tehát igaznak bizonyult.