Távolról vezérli a Google az Android-ot

Genda Csongor Zoltán, 2010. június 28. 14:12

Múlt héten a Google kénytelen volt bizonyos applikációkat távolról törölni az Android-os készülékekről, most pedig arra is fény derült, hogy ugyanezen módszerrel telepíthet is azokra programokat.

Pár nappal ezelőtt az egyik biztonsági cég azt próbálta demonstrálni egy saját fejlesztésű szoftverrel, hogy milyen könnyű feljuttatni egy kártevőt a Google operációs rendszerére. Habár a szakemberek eltávolították a fájlt az Android Marketről, sokan feltelepítették azt, ezért a Google távolról törölte azokat. Ehhez az úgynevezett Remove_Asset modult használta a Google, de Jon Oberheide, egy másik biztonságspecialista felfedezte az Install_Asset funkciót is, amely lehetővé teszi az anyacég számára az applikációk installálását a felhasználók beavatkozása nélkül. Feltehetőleg a szoftverfrissítés megkönnyítése végett építette bele az Androidba ezt az opciót a Google, ennek ellenére máris nagy visszhangot keltett az adatvédő szervezetek körében a távoli elérés integrálása.
Habár magáról a keresőóriásról nem kell rosszat feltételezni, megtörténhet, hogy ügyeskedő hackerek találnak a szoftveren egy hátsó kaput, amelyen keresztül kártékony kódokat telepíthetnek az ezen operációs rendszerrel működő okostelefonokra.