Olajkatasztrófa Xbox videójáték

Milkovits Gábor, 2010. július 1. 08:43

A Super Boise "Crisis in the Gulf" ("válság az öbölben") elnevezésű videójátéka aktuális témára, a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófára épül és hamarabb elkészült, mint a baleset következményeinek elhárítására szolgáló tartós megoldás.

A videójáték mindössze 1 dollárért megvásárolható az Xbox Live Marketplace online boltban. Amint az az árából sejthető, a játékprogram erősen retró-jellegű grafikával rendelkezik, és a játékmód is leginkább a ’80-as évek divatját idézi. A fő pálya egy klasszikus „lövegtorony-játék”, amelyben az a cél, hogy az olajfoltokat és egyéb, a szennyeződés okozta károkat a legkülönfélébb eszközökkel, például torpedókkal, lézerrel, vagy ágyúkkal elpusztítsa a játékos. A leírás szerint az amerikai kormány és a nagyvállalatok kudarcot vallottak a katasztrófa elhárításában, mert nem vetettek be elég radikális eszközöket. A játék közben a képernyő felső szélén a CNN hírtelevíziót idéző, paródiajellegű álhír-szalagcímek futnak, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók az olajszennyezéssel.

A játék nyilvánvalóan nem szállhat versenybe a legújabb grafikus újításokkal és akciókkal teletűzdelt programokkal, de nem is ez a célja. Népszerűségre nyilván inkább azok körében tehet szert, akik szeretik a politikai iróniát, és egyúttal éreznek némi nosztalgiát az egyszerű videójátékok iránt.