Év végén jön az Android 3.0

Milkovits Gábor, 2010. július 1. 09:09

Az interneten kiszivárgott hírek szerint a Google az idei utolsó negyedévben kiadja az Android mobil operációs rendszer következő generációs, 3.0 verzióját, amelyet elsősorban mini tablet-ekhez és felső kategóriás okostelefonokhoz fejlesztett a cég.

A „Gingerbread” (kb. „gyömbéres süti”) munkanévre hallgató új Android minimum hardverkövetelménye 1 GHz-es processzor, 512 MB RAM és legalább 3,5” kijelző lesz, ami megmagyarázza, hogy az egyszerűbb mobilokon miért marad majd meg az Android 2.x, a hírforrás szerint továbbra is rendszeresen frissülve. Ha viszont ez igaz, az azt jelenti, hogy a Google legalább háromféle operációs rendszert kínál majd, nevezetesen a Chrome-ot, illetve az Android 2-t és 3-at. Kérdés, hogy ez hosszú távon megéri-e, mindenesetre csak akkor praktikus, ha az egyikre fejlesztett alkalmazások automatikusan futnak majd a többi platformon is. Szintén változást jelent a korábbi Android-gyakorlathoz képest, hogy a 3.0 nem támogatja a különböző készülékekhez a gyártók és mobilszolgáltatók által feltelepített saját „bőröket”, hanem csakis a saját, alap-kezelőfelületet támogatja majd, ami viszont állítólag minden konkurensénél sokoldalúbb és gyorsabb lesz.

A bennfentes hírforrás szerint a Google valamikor októberben kezdi el kiadni a szoftverfejlesztők és készülékgyártók felé az Android 3.0-t, míg az első készülékek várhatóan a karácsonyi bevásárló szezonra fognak a boltokba kerülni.