100-szor gyorsabb internet egy új találmánnyal

Milkovits Gábor, 2010. július 1. 10:12

A bostoni MIT kutatói egy olyan újfajta megoldást kísérleteztek ki, amelynek révén mintegy százszor gyorsabb adatátvitel képzelhető el száloptikás kábeleken keresztül.

A találmány leírva rém egyszerűnek tűnik: jelenleg a különféle irányokból érkező jeleket feldolgozó routerek kénytelenek az optikai jelek egy részét elektromos jelekké alakítani ahhoz, hogy memóriájukban elraktározzák, és később továbbítsák őket. Erre azért van szükség, mert egy router egyszerre mindig csak egy adatcsomaggal tud foglalkozni, míg a többit kénytelen felfüggeszteni és később továbbítani. Ez viszont nyilvánvalóan jelentős mértékben lassítja az adattovábbítást a világhálón. Az MIT kutató-mérnökei viszont egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a jelentős kétirányú adatforgalmat bonyolító helyek, például egy-egy nagyváros között fenntartható a folyamatos optikai jeltovábbítás. A „flow switching” (kb. „adatfolyam-kapcsolás”) nevet kapott megoldással bizonyos hullámhosszú jeleket a routerek csak mindig egy bizonyos irányból kapnak, illetve egy bizonyos irányba küldenek, azaz nincs szükség konvertálásra, illetve az információ tárolására sem.

Az új találmány alkalmazásának egyelőre inkább anyagi, semmint műszaki akadályai vannak, hiszen ehhez le kell cserélni a meglévő internet-routereket. Ilyen mértékű beruházást egyelőre nyilvánvalóan csak nagyvállalatok és mondjuk legfelső állami szervek engedhetnek meg maguknak, a fejlesztők szerint azonban a közeljövőben a szélessávú internet iránti növekvő igények mindenképpen átfogó modernizációs lépésekre fogják kényszeríteni az internet-szolgáltatókat is.