Finnországban alapjog lett a szélessávú internet

Milkovits Gábor, 2010. július 2. 07:12

Július 1-jével hatályba lépett Finnországban az a törvény, amelynek értelmében az ország minden polgára jogosult legalább 1 megabit/s sebességű szélessávú internet-hozzáférésre.

A finn kormány tervei szerint 2015-re mindenkit minimum 100 megabit/s-mal csatlakoztatnának a világhálóra. A finn kommunikációs miniszter a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a törvény egyszerre kötelezi a szolgáltatókat a megfelelő sávszélesség biztosítására, valamint a kormányzattal együtt arra is, hogy elősegítsék az eddig ellátatlan területeken a hozzáférés kiépítését. Felmérések szerint jelenleg a finn háztartások mintegy 96 százaléka rendelkezik szélessávú internettel, míg nagyjából 4000 otthonban továbbra sem elérhető megfelelő sebességgel a világháló.

A nemrégiben elfogadott finn törvény komoly visszhangot kapott világszerte, hiszen az északi állam kimagasló technológiai fejlettsége és életszínvonala ellenére másutt is volna lehetőség követni a példát. Hosszú távú tervek ráadásul szinte mindenhol léteznek, Nagy-Britanniában például 2012-re ígérnek mindenkinek 2 megabit/s-os hozzáférést. Csakhogy törvény az internethez való jogról sehol máshol nem született, mégpedig nem véletlenül. Több európai országban is fontolgatják ugyanis, hogy átveszik azt a francia ötletet, mely szerint a szerzői jog által védett tartalmak megosztóit és letöltőit megfoszthatják az internet-hozzáférésüktől. Egy ilyen jogszabályt azonban lehetetlen volna olyan országban bevezetni, ahol a világháló használata alapjognak minősül.