Itt vannak az első iPhone-reklámok

Milkovits Gábor, 2010. július 2. 08:35

Az Apple beindította iAd reklámszolgáltatását az iOS 4-rendszerű készülékeken, vagyis az iPhone 4G-n és a frissített szoftveres iPad tablet-eken.

Az exkluzív módon az Apple eszközökre írt alkalmazásokban megjelenő reklámok ára igen magas, a céges kampánycsomagok ára egy- és tízmillió dollár között mozog. A borsos árú hirdetésekből azonban nemcsak a készülékgyártó jár jól, a bevételek 60 százaléka ugyanis az alkalmazások fejlesztőit illeti. Ez persze az Apple-nek is jó, hiszen tovább ösztönzi a szoftvercégeket arra, hogy alkalmazásokat fejlesszenek az iPhone-hoz és az iPad-hez.

Az első iAd reklámok között van a Nissan videós autóreklámja, amely a cég Leaf modelljéhez kapcsolódó, az autóval kommunikáló iPhone szoftverrel együtt jelenik meg a készülékeken. A másik már élő hirdetés egy Dove reklám. Az Apple még januárban vette meg a Quattro Wireless nevű mobilreklámos céget, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy átvegye a teljes ellenőrzést a készülékein és platformjain futó hirdetések felett. Ez persze nem 100 százalékos, hiszen az internetes reklámok továbbra sincsenek teljesen kiszűrve – bár a Flash mellőzése jó eszköz ehhez. A társaság olyan hirdetőket szerzett már meg az iAd-hez, mint a Walt Disney, a Nissan, aCitigroup, a Unilever, az AT&T, a Chanel, a General Electric, a Best Buy és a DirecTV.