Ősszel jön a Google zeneszolgáltatása

Milkovits Gábor, 2010. július 3. 09:10

Gaurav Jain projektmenedzser azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Android 3.0 mobil operációs rendszerrel együtt még az idén elérhető lesz a cég Google Music zeneszolgáltatása.

A Google Music-ról egyelőre nem sokat lehet tudni, csupán annyit, hogy fő újítása a minden eddiginél sokrétűbb szinkronizálhatóság és hordozhatóság lesz. Ennek egyik eleme, hogy bármilyen készülékről, például számítógépről, mini tablet-ről vagy Android mobiltelefonunkról is tölthetünk le zenét saját katalógusunkba, amely természetesen mindezekről egyformán hozzáférhető lesz. Sőt, az is lehetséges lesz, hogy az interneten keresztül Android mobilról valaki hozzáférjen otthoni PC-jén tárolt zenéihez. A megoldás Jain szerint nemcsak az Android 3.0-val, hanem régebbi 2.2-vel is működni fog.

A nagy kérdés természetesen az, hogy a letöltések kinek a tulajdonában lesznek, illetve, hogy csak „a felhőben” lesznek-e tárolva, vagy pedig a készülékeken is rajta lesznek a zenefájlok. Valószínű, hogy a Google egyfajta hibrid változatot alakít ki, ahol a felhasználók a legkülönfélébb ismert és esetleg új letöltési megoldások között választhatnak majd, a korlátlan stream-től a teljesen hagyományos, „fizikai” letöltésekig, természetesen más-más díjszabással. A Google mindenképpen előnnyel indul a lemezkiadókkal való tárgyalásnál, hiszen ki ne akarna benne lenni a legismertebb internetes tartalomszolgáltató zenei katalógusában.