Fizetős a Times Online

Genda Csongor Zoltán, 2010. július 3. 09:14

A brit Times magazin online kiadása mostantól nem érhető el ingyenesen, az internetezőknek fizetniük kell a cikkek megtekintéséért.

A médiavállalatok már jó ideje az ingyenes online tartalmak megszüntetése mellett kardoskodnak, főképpen a Google-t érte támadás amiatt, mert segítségére van a szörfölőknek az ilyen anyagok felkutatásában. A Times azonban már márciusban lándzsát tört a Paid-Content mellett, most pedig a szerkesztőség élesítette is a fizetős rendszert. A napi belépő ára 1.2 euró, a heti hozzáférésért pedig kétszer ennyit, azaz 2.4 eurót kell befizetniük az internetezőknek. A mostani lépés érinti nem csupán az aktuális cikkeket, hanem az archívumban található anyagokat is. A Sunday Times, mely lap szintén a Rupert Murdoch médiavállalat égisze alatt működik, szintén fizetőssé vált, s egyéb európai online magazinok is követték a Times példáját. A kiadók azért döntöttek az előfizetéses rendszer bevezetése mellett, mert az offline példányszámok értékesítése jelentős mértékben visszaesett köszönhetően az ingyenes online tartalmaknak.
Hogy vajon a fizetős modell beváltja-e a hozzá fűzött profitnövelő reményeket, azt nem lehet tudni, ugyanis még mindig elég ingyenes forrás marad a weben.