Nem a pornóoldalak a legveszélyesebbek

Genda Csongor Zoltán, 2010. július 4. 08:03

Egy aktuális tanulmány szerint a közhiedelemmel ellentétben nem a felnőtt tartalmú honlapok terjesztik a legtöbb kártevőt, hiszen a legtöbb esetben a "normális" információs oldalak jelentik a legnagyobb veszélyt.

Sokan úgy vélekednek, hogy elkerülhetik a digitális kártevőket, ha nem látogatnak pornográf oldalakat, ez azonban nem így van, ugyanis a 18 éven felülieknek szánt site-ok csak a fertőzések töredékéért tehetők felelőssé. Az Avast felmérésében az olvasható, hogy 100 vírusos weblap közül csupán egy erotikus tartalmú, s még talán az ismert, megbízhatónak tartott cégek oldalai is veszélyesebbek, mivel azok gyakorta esnek hackertámadások áldozatául. A biztonságspecialista a Vodafone egyik brit aloldalát hozta fel példaként, amelyen kártevőt találtak, ám számos kis- és középvállalkozás honlapján fedeztek fel kártékony kódokat. A szakértők szerint rákeresvén a London kifejezésre gyakrabban jelennek meg a találati listán fertőzött oldalak, mint a sex kulcsszóra.
A mostani tanulmány tehát eloszlatja az erotikus tartalmakkal kapcsolatos tévhiteket, ám ennek ellenére érdemes rendszeresen frissített vírusírtóval bebarangolni a web piroslámpás negyedét.