Letölthető a Firefox 4.0 béta

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 7. 08:37

A népszerű Firefox Európában már az Explorer babérjaira tör, most elérhetővé tették a böngésző vadonatúj változatának első bétaverzióját.

A hosszú idő után alapjaiban más verzió leginkább az öreg kontinensen lesz érdekes, hiszen itt néhol már az Internet Explorer fölött teljesít a szoftver. Magyrországon is hasonló a helyzet, ha a verziószámot figyelmen kívül hagyjuk, már régóta vezet a Mozilla böngészője, a Firefox 3-as változatok pedig várhatóan ebben a hónapban körözik le az Explorer frissebb változatait.

Az elmúlt napokban kiadott Firefox 3.6.4, majd a rá két napra érkező 3.6.6 leginkább stabilitási javításokat tartalmaztak, és külön kezelik a bővítményeket. Ehhez képest a Firefox 4.0 teljesen új alapokra épül, csak így lehetséges, hogy olyan újdonságok is bekerüljenek a szoftverbe, mint WebM videoformátum támogatása, a Firefox számára új webes szabványok, mint a CSS 3, a Canvas, a Web Sockets kibővített támogatása, vagy éppen a Firefox gomb a Linux és Mac változatokban is, hiszen ez utóbbiakban még a füles böngészés is csak béta verzióban elérhető. Külön Feedback gomb is lesz, mely a visszajelzések elküldését könnyíti meg. Érdemes megjegyezni, hogy direkt támogatást kap a Windows Vista és Windows 7 Aero Glass grafikus felülete. A legfontosabb változtatás a kissé távolabbi jövőt tekintve a HTML 5 szabvány integrálása, ami képes lehet kiváltani a Flash-t, képnézegetési, grafikai és videolejátszó képességeivel.

Aki nem tud várni a végleges változat októberi, novemberi érkezéséig, vagy egyszerűen szeretne belepillantani következő böngészőjébe, már le is töltheti a Firefox 4.0 legelső, egyelőre csak angol nyelven elérhető bétaverzióját.