Olcsó Ethernet-kábel lehet a jövő televíziós adatátviteli szabványa

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 8. 18:36

A digitális televíziózás adatátviteli szabványának tekintett HDMI-kábeleket a jövőben a lényegesen olcsóbb Ethernet-kábelek válthatják fel, miután a szórakoztatóelektronikai iparág neves képviselői is támogatják a HDBaseT nevű új szabványt.

Az elsőre technológiai visszalépésnek tűnő döntésnek számos praktikus oka van. A nagysebességű vezetékes hálózatokban megszokott Ethernet-kábelek akár 100 méteres távolságot is képesek áthidalni 100Mb/s-os adatátviteli sebességgel, ráadásul ezek a kábelek
rendkívül olcsók, és szinte minden számítógéppel rendelkező háztartásban megtalálhatók.

Az Ethernet előnye, hogy a kábelek méretre vágását és a csatlakozóvég kialakítását - kis gyakorlással - bárki elvégezheti.

A Valens Semiconductor elsőször a 2009-es Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) mutatta be a hagyományos RJ-45-ös csatlakozókon keresztül a másodpercenként legfeljebb 8 gigabájtnyi tömörítés nélküli videojel továbbítására alkalmas adatátviteli rendszert. A szabvány tökéletesítésére létrejött HDBaseT szövetséghez később az LG, a Sony és a Samsung is csatlakozott. A szabvány műszaki paramétereinek véglegesítése a múlt hónapban fejeződött be.

Az első HDBaseT 1.0-s csatlakozóval ellátott HD-tévék és Blu-ray-lejátszók akár már az év vége felé megjelenhetnek a boltokban - olvasható a DailyTech technológiai szakportál beszámolójában.