Vasárnapig elővételben: szürkevíz és re-pohár Hegyalján

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 9. 19:10

Csökkenti a Hegyalja Fesztivál a négynapos zenei találkozó alatt elhasznált ivóvízmennyiségét, és a keletkező hulladék mennyisége is csökkenni fog a re-poharak használatával. A szervezők idén is nagy gondot fordítanak arra, hogy a közel 80 ezer fesztiválozó által okozott környezeti terhelést semlegesítsék.

Hetekkel ezelőtt még körülbelül 30 ezer köbméter víz fedte a Hegyalja Fesztivál területét Rakamaz határában, a Tisza áradásának idején. a víz nagy részét a gravitáció vitte vissza a folyómederbe, de 7 szivattyú is napokon át dolgozott a terület víztelenítésén, hogy a folyó visszataláljon medrébe. A hegyaljások már a következő feladatokra koncentrálnak: fűnyírásra, szúnyogirtásra és az építésre. Elővételben július 11. vasárnap 18 óráig válthatunk jegyet.

A fesztivál ideje alatt, július 14-18-ig felhasznált víz mennyiségét szürkevizet használó WC-kkel csökkentik a szervezők. A szürkevizes öblítéssel nagy mennyiségű ivóvíz spórolható meg: lényege, hogy a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet a rendszer azonnal megtisztítja, és alkalmassá teszi a WC-k öblítésére. A szivattyúrendszer szén- és mikroszűrőkön vezeti át a zuhanyzáskor keletkező szennyvizet, így a szűrőrendszerben maradnak a szennyeződések, és a tisztítórendszer végén érkezik a szürkevíz a tartályokba, ahonnan csővezetékeken jut el a mosdókba. A szervezők tervei szerint a Hegyalján a zuhanyzók feléből gyűjtik majd össze a szennyvizet, hogy szürkevízzé alakítsák, és a mosdókban használják. Így a fesztiválon elhasznált értékes ivóvíz mennyisége kb. 15%-kal csökken majd.

A Hegyalján rendszerint a legnagyobb szeméthalom a műanyag poharakból keletkezik. Ezért, idén először, re-pohárba is kaphatják söreiket a fesztiválozók. A re-pohár hasonlít a műanyag poharakhoz, de vastagabb fallal, és jóval ellenállóbb műanyagból készül – így elmosogatható, azaz többször is használható. A fesztiválozók kedvezményesebben jutnak re-pohárba mért söreikhez, és jelentősen csökken a szemét mennyisége. A Borsodi és a fesztiválszervezők 80 ezer re-pohárral készülnek a fesztiválra, és arra kérik a fesztiválozókat, hogy figyeljenek poharaikra, hogy minél kevesebbet kelljen majd belőlük elhasználni a fesztivál ideje alatt.