Kritikus Windows- és Office-réseket foltoz a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. július 14. 07:04

A Microsoft négy biztonsági frissítést adott ki júliusi frissítőcsomagjában, amelyek a Windowshoz és az Office-hoz is tartalmaznak egy-egy kritikus javítófoltot.

A Windows XP veszélyes sebezhetőségét ráadásul már hackerek is kihasználták, miután Travis Ormandy, a Google szoftverkutatója a gyorsabb intézkedés érdekében az interneten nyilvánosságra hozta az ehhez szükséges kódokat. A Microsoft elítélte Ormandy lépését. A biztonsági rés a Windows XP online súgóján található, és ha a támadó ezen keresztül egy fertőzött weboldalra viszi a felhasználót, akkor az onnan automatikusan feltelepülő vírusprogram révén átveheti a teljes ellenőrzést a gép felett.

A másik kritikusnak ítélt Windows-hiba a bekapcsolt Aero felülettel üzemelő 64-bites Windows 7-en található, a Canonical Display Driver komponensen. Ezen kívül kijavítottak még egy kritikus biztonsági rést az Office 2003 és 2007 irodai programcsomagokon, az Access ActiveX Controls részben. A Microsoft és független szoftverszakértők is úgy tudják, hogy egyelőre csak az XP sebezhetőségét használták ki rosszindulatú támadásokra, mégis kiemelten javasolják a biztonsági frissítések telepítését a felhasználóknak. A négy frissítés a fentieken kívül több további fontos és enyhén veszélyes javításokat tartalmaz a Microsoft szoftvereihez.

Fontos hír, hogy a szoftvercég kedden megszünteti a Windows XP Service Pack 2 és a Windows 2000 operációs rendszerek támogatását, azaz ezentúl biztonsági frissítések sem lesznek letölthetők ezekhez. Emiatt mindenképpen fontos, hogy az a több százmillió felhasználó, akinek még mindig XP SP2 fut a gépén, mielőbb frissítsen, legalább az ingyenesen telepíthető SP3-ra. A havi frissítőcsomag a Microsoft Automatikus Frissítés alkalmazásán és a cég weboldalán keresztül is elérhető.