Története legjobb negyedévét zárta az Intel

Milkovits Gábor, 2010. július 15. 08:05

A vezető processzorgyártó 42 éves történetének legeredményesebb negyedévét zárta idén június 30-án, jelentette be Paul Otellini vezérigazgató.

Az Intel 10,8 milliárd dolláros forgalom mellett 4 milliárd dollár adózás előtti nyereségre tett szert az idei második negyedévben, ami az előző három hónaphoz képest is 466 millió, illetve 533 millió dolláros többletet jelent, nem beszélve a tavalyi „fekete évről”. A cég részvényenkénti profitja 51 centet ért el, ami az első negyedévhez viszonyítva 8, az egy évvel ezelőtti eredménnyel szemben pedig 58 centes növekedésnek felel meg. Otellini szerint a sikerben szerepet játszott az, hogy a tavalyi válság után a PC- és szerverpiac egyaránt igen gyors ütemben tért magához, az Intel pedig meg tudott felelni az igényeknek és elvárásoknak.

Említést érdemel, hogy a cég legsikeresebb termékei továbbra is a kisteljesítményű, netbook-okba való Atom lapkák voltak, amelyek most három hónap alatt 413 millió dollárral többet hoztak az Intel konyhájára, mint egy évvel korábban. Emellett az is jót tett a forgalomnak, hogy a processzorok átlagára a vártnál valamivel magasabban alakult a negyedévben.