Több Google-fiók egy böngészőből?

Milkovits Gábor, 2010. július 16. 07:22

A nem hivatalos Google Operating System blog arról tudósít, hogy a keresőóriás egy olyan új eszközön dolgozik, amellyel lehetséges lesz egy böngészőablakból egyszerre több Google-fiókot kezelni.

Jelenleg csak egy egyszerű, illetve ezen kívül még egy Google Apps fiókot lehet egy ablakban megnyitni, azonban ezeket is könnyű összekeverni az ide-oda lépegetés során. A probléma az, hogy egy fiókból egyelőre csak korlátozott számú alkalmazás használható, ugyanakkor ahhoz, hogy egyidejűleg két egyszerű vagy két Google Apps fiókot használjon az ember, kénytelen több böngészőablakot megnyitni. Ennek áthidalására a Google májusban bejelentette, hogy hamarosan oly módon fogja átszabni a Google Apps kezelőfelületét, hogy onnan a bejelentkezés után minden megoldás egy fiókból használható legyen, köztük a Blogger, a Picasa, a Google AdWords és a Google Reader is. A most kiszivárgott fejlesztés viszont egyáltalán nem így működik, hanem éppenhogy fenntartja a többlépcsős/többfiókos bejelentkezést, csak éppen lehetővé teszi, hogy így is egy ablakból lehessen kezelni a Gmail, a Google Calendar, a Google Reader, a Google Docs, a Google Sites, és a Google Code alkalmazásokat.

Mivel a Google egyelőre nem nyilatkozott a fejlesztéssel kapcsolatban, több forgatókönyv is elképzelhető. Az egyik az, hogy a cég olyan felhasználókat is figyelembe vesz, akik a jövőben sem szándékoznak majd igénybe venni a teljes Google Apps alkalmazáscsomagot, sőt, továbbra is megtartanák jelenlegi fiókjaikat a különböző online szoftverekhez. A másik verzió az lehet, hogy az egységes bejelentkezés megvalósítása technikai okokból egyelőre késik, a Google pedig átmenetileg is szeretne egy praktikus eszközt biztosítani a felhasználóknak.