Milliókat veszítenek a lemezkiadók a fájlcserélők elleni perekkel

Milkovits Gábor, 2010. július 16. 08:03

Az amerikai zenei kiadókat tömörítő Recording Industry Association of America (RIAA) évek óta perek sorát folytatja egyedi zeneletöltők ellen, ám az ezekre fordított költségeknek csak a töredéke jön vissza kártérítés formájában.

Az interneten most nyilvánosságra került üzleti könyvek szerint a társaság csak 2008-ban több mint 16 millió dollárt költött a bírósági eljárások kapcsán, miközben a befolyt büntetések és kártérítések összesen 391 ezer dollárt tettek ki. Az arányok 2007-ben és 2006-ban is hasonlóak voltak, így csak ebben a 3 évben összesen több mint 63 millió dollárt költöttek el a szerzői jogi védelem alatt álló zenéket ingyen letöltők elleni perekre, míg a bevételek nem érték el a másfél milliót. Emellett az egyének üldözésével az illegális fájlcserét sem sikerült visszaszorítani, hiszen ha majdnem mindenki csinál valamit és alig néhány tucat embert büntetnek meg érte, akkor a bukás esélye egy a több millióhoz.

A RIAA valószínűleg éppen a fenti okokból váltott stratégiát, és mostanában már inkább az internet-szolgáltatókra és a kormányokra igyekszik nyomást gyakorolni. Ennek hatására születtek is ellentmondásos törvények és tervezetek, például Franciaországban és Nagy-Britanniában is. Az életképes megoldás nyilván az lenne, ha megfelelően csekély összegért korlátlanul lehetne bármit letölteni, és nagyon úgy tűnik, hogy ha lassan is, de a legális és fizetős internetes zeneszolgáltatás is ebbe az irányba halad.