Az Intel gyorsítja a Sandy Bridge bevezetését

Széll Zoltán, 2010. július 18. 09:06

Az Intel a második negyedév elején bemutatott mikroprocesszor-kibocsátási terveit felülvizsgálva most úgy döntött, hogy következő generációs Sandy Bridge processzor bevezetését előbbre hozza, és 2011 első negyedéve helyett már 2010 végén piacra dobja. A Sandy Bridge a legnagyobb ugrás a mikroprocesszor-architektúrában a Nehalem bevezetése óta.

Paul Ottelini, az Intel elnöke a hét közepén rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon nagy az érdeklődés a Sandy Bridge iránt. Ezért előbbre hozták a Sandy Bridge bevezetését 2011 elejéről 2010 végére. Ennek érdekében felgyorsítják a 32 nm-es gyárak termelékenységének növelését. Más szavakkal: növelik az egy hónap alatt gyártható Si-szeletek számát. Ottelini az előbbiekhez még hozzátette, hogy minden korábbi mikroprocessszornál nagyobb az érdeklődés a Sandy Bridge iránt.

Az Intelhez közel álló források szerint az első Sandy Bridge asztali CPU-k 3,1 GHz-es órajellel futnak. Az első mobil lapkák a Huron River mobil platform bevezetésével egy időben 2011 első negyedévében  érkeznek. Ezeket követik a második negyedév elején a kétprocesszoros szerverekhez fejlesztett Sandy Bridge-EP (Xeon DP), majd az időszak második felében a többprocesszoros szerverekhez fejlesztett Sandy Bridge-EX (Xeon MP) lapkák.

A Core i márkanév a Sandy Bridge bevezetése után is megmarad, A Sandy Bridge lapkák a Nehalemhez hasonló modellszámot kapnak egy „előkével”. Ez a negyedik számjegy a „2”-tes. Például: Nehalem Core i7 860, Sandy Bridge Core i7 2860.