Sikeres, de várakozáson aluli negyedévet zárt a Google

Milkovits Gábor, 2010. július 17. 19:05

A Google jelentősen növelte forgalmát és nyereségét az idei második negyedévben, a Wall Street-i elemzők azonban jobbat vártak, ráaádásul a piac aggódik a cég költekezései miatt.

A június 30-át megelőző 3 hónapban a keresőóriás és tartalomszolgáltató 1,84 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ami jóval felülmúlja az egy évvel korábbi 1,48 milliárdot. A cég adózás előtti bevétele elérte a 6,82 milliárd dollárt, szemben a 2009-es 5,52 milliárddal. Elemzők ugyanakkor ennél is jobb eredményt vártak a cégtől, ráadásul sokakat aggasztanak a Google fejlesztésekre és felvásárlásokra fordított növekvő kiadásai. Mindezek miatt a cég papírjainak árfolyama 4 százalékpontot esett a tőzsdén.

Colin Gillis, a BGC Partners elemzője a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a Google egyre több pénzt fordít kutatás-fejlesztésre, miközben a kereskedelmi- és marketingszektort némileg elhanyagolja. Emellett csak a most zárt negyedévben 1200 új alkalmazottat vettek föl, ami komoly költségtöbbletet jelent majd szeptemberben. A Google részéről viszont nem látják úgy, hogy rossz irányban haladnának, így Eric Schmidt vezérigazgató például egyértelműen sikeresnek nevezte a legutóbbi három hónapot. A végére mindenképpen jól jött a kínai szerződésújítás a vállalatnak, amely egyébként világszerte igen magas fölénnyel uralja a keresőpiacok nagy részét.