A tablet-eknél és a netbook-oknál a Linux a nyerő

Milkovits Gábor, 2010. július 19. 08:32

Az ABI Research piackutató prognózisa szerint az elkövetkező 5 évben a netbok-ok és mini tablet-ek többségén valamilyen Linux-alapú operációs rendszer fut majd.

Az ABI szerint a már most hódító Google Android mellett a keresőcég Chrome OS rendszere, az Intel és a Nokia által fejlesztett MeeGo, valamint a HP tulajdonába került Palm OS is sikeres lesz majd az elsősorban az energiatakarékosságot és a gyors, zökkenőmentes internetezést szem előtt tartó hordozható eszközökön. Így az ABI azt jósolja, hogy 2015-re a hordozható masinák 62 százalékán (az okostelefonokat kivéve) valamilyen Linux-alapú operációs rendszer fut majd.

A Microsoft részéről mostanában nagy reklámkampány folyik a Windows 7-rendszerű mini tablet eszközök mellett, amelyeket persze az Apple iPad-hez mér a cég, kiemelve azokat a funkciókat, amiket az Apple gépe esetleg nem tud. Csakhogy az ilyen készülékeket elsősorban a fogyasztói piacra szánják, ahol nem létkérdés az Office programjainak futtathatósága, legalábbis nem útközben. Az ár azonban annál fontosabb, márpedig a Microsoft nem adhatja olcsóbban a Windows 7-et egy mini tablet-hez, mint bármi máshoz. Ezen kívül az sem mellékes, hogy a Vistához képest lefogyasztott Win7 még mindig nem olyan gyors a hordozható eszközökön, mint például az Android – vagy éppen amilyen az XP volt.